Space Blog


Veuve Clicquot – prva dama preduzetnica

25.05.2022

Madam Clicquot je rođena 1777. godine, kao ćerka barona Nicolas Ponsardin-a. Njene socijalne mogućnosti su joj u to vreme pružile sjajno obrazovanje, praćeno vrednostima i načelima toga vremena. 1772. godine Philippe Clicquot je osnovao vinariju pod imenom Clicquot. 1798. godine njegov sin Francois koji je nasledio porodični posao venčao se sa Barbe Nicole Ponsardin. Nakon smrti Francoisa 1805. godine mlada dvadesetsedmogodišnja udovica Barbe je odlučila nastaviti posao pokojnog supruga. Žena sa vizijom je postala pokretačka snaga koja stoji iza prestižnog i uspešnog brenda koji je 1810. godine preimenovan u Veuve Clicquot Ponsardin. Redak po redak, Madame Clicquot je koristila svoje veštine kako bi razvila izuzetno vinogadarsko područje koje se sastoji od 515 hektara u samom srcu regije Champagne. Ona je žena koja je svojom inovativnošću i preduzetničkom snagom, uspela da brend postavi na najviše stubove.
 Prvi Vintage šampanjac
 Prvi Rose šampanjac
 Riddling table
 Nove tehnologije proizvodnje
 Prevaziđena kontinentalna Evropska blokada tog doba izvozom 10.550 boca u Rusiju (Saint-Petersburg), a Puškin, Čehov i Gogolj su ga posebno hvalili
 Trademark – prva etiketa u boji

Sve su to inovacije koje je u svet šampanjca uvela Barbe Nicole Ponsardin, Veuve Clicquot (fr: udovica Kliko). Danas u Francuskoj i širom sveta Veuve Clicquot brend objedinjuje savremenost i hrabrost sa naglaskom na kvalitetu i stručnosti. U ime jedne ovakve žene, osnovana je nagrada BOLD Woman Award by Veuve Clicquot (prethodno poznata kao Veuve Clicquot Business Woman Award). Nagrada je nastala još 1972. u čast dvestogodišnjice postojanja kuće Clicquot, a dodeljuje se izvanrednim ženama u čast njihovog preduzetničkog duha, a u ime odavanja počasti prvoj među njima, Madam Clicquot, koja je utemeljila put za žene u poslovnom svetu danas. Istorijski, nagrada slavi uspeh poslovnih žena, zasluženih naslednica „La Grande Dame“ širom sveta, vodeći se sličnim kvalitetima koje je posedovala Barbe Nicole Clicquot Ponsardin, prva žena preduzetnik.

 Preduzetnički duh
 Kreativnost / Inovativnost
 Želja za promenom
 Odlučnost i istrajnost
 (ovo staviti nekako da bude sa strane u kometama npr.)

Od njenog nastanka, Business Woman Award by Veuve Clicquot je priznata u 27 zemalja širom sveta, sa više od 350 uspešnih poslovnih žena. Prva BOLD Woman Award by Veuve Clicquot je dodeljena u Francuskoj. Pobednica te godine je bila francuska inženjerka Giselle Picaud, koja je rukovodila radovima u građevinskoj firmi. Vremenom je ova nagrada postala svetski priznata. Svake godine je sve više zemalja uzimalo učešće u ovoj prestižnoj nagradi. Svake godine, nakon uručivanja nagrada, pobednice iz svih zemalja sveta su pozvane na International Business Woman Forum koji se tradicionalno održava u Remsu. Tada imaju prilike da otkriju srž kuće Veuve Clicquot, da se upoznaju sa podrumima jedne od najpoznatijih šampanj kuća, da prisustvuju gala večeri i daju imena vinskim zalihama koje će nositi njihova imena u Verzy. “Only one quality, the finest”.

Izvor: Maison Veuve Clicquot

Prijavite se na našu
newsletter listu

Pratite nas:

Energystar D.O.O. © 2024. Sva prava zadržana. Razvoj

0