Space Blog


Uskočite u novu dimenziju ukusa uz stil piva poznat pod skraćenicom „IPA“

24.01.2023

Kada gost, „pivski početnik“ sedne za šank i hoce da popije neko „dobro“ pivo, najčešće traži savet od barmena. Barmen preporučuje laganu IPU, APU ili neki PALE ALE. Ali, da li baš svi znaju šta znače te skraćenice i da li je to postao deo opšte kulture?  Neprijatna tišina, i gost se odlučuje za „dobri“ stari lager koji vidi na točilici. Greška? Možda…

 

No, hajde da se vratimo na početak i pomognemo svakom pivskom početniku u odabiru tog prvog krafta pa nek se sam posle bori u pivskom svetu punom različitih ukusa i doživljaja.

Jedna od prvih stvari koja je našla svoje mesto u kraft svetu je najpopularniji IPA pivski stil. Svako ima svog favorita u ovom stilu. Ukus je prihvatljiv za većinu, dostupan svuda i bez greške pri prvom gutljaju. Neko kaže da je odlično za početnike, dok su se neki iskusni skrasili sa svojom omiljenom IPOM. Ali hajde da razbijemo tu skraćenicu i razjasnimo neke stvari.

 

India Pale Ale (IPA), koji obuhvata brojne stilove piva, svoje karakteristike dobija uglavnom od hmelja, biljnih, citrusnih ili voćnih ukusa. Neke IPA-e mogu imati ukus kao čisti citrusi, dok su druge jake i gorke. Procenat alkohola varira od 5,5% do 7,5%. Ono što daje pečat ovom pivu je pre svega američki hmelj. Odatle potiče gorčina ali i citrusne note koje ga krase. Ova vrsta hmelja je prikupila mnoge simpatije, pa su krafteri pravili i DOUBLE IPA, odnosno dvostruko zahmeljeno pivo. Nekad se taj isti hmelj koristio da bi pivo moglo duže da opstane na vrućini u burićima, a danas je tu da upotpuni ukus i priušti zadovoljstvo prilikom svakog gutljaja. Jasno je da ovde nije bio kraj ipe. Ovakav stil zaslužio je dalje razvijanje. Baš kao u rep muzici, nekada Biggy i Pac, a danas East Coast i West Coast IPA stil.

 

Kod zapadne obale, balans je stavljen u stranu i fokus je stavljen na hmelj. Ovde je baš on dobio glavnu ulogu i dominira u svakom gutljaju. Na istoku je priča izbalansirana. Hmelj je tu kao zaštitni znak ali u skladu sa sladom i citrusima daje kompleksniji ukus za uživanje svih čula. Pobravši simpatije, istočna obala nam daje New England IPA. Novi stil NEIPA, odlikuje slabija gorčina uz veću prisutnost tropskih ukusa. NEIPA je nefiltrirana, nepasterizovana i na prvi pogled podseća na zamućeni sok od pomoranže. Ako neko kaže da mu Ipa ne prija i da nije za njega, možda bi trebalo da proba NEIPA stil.

 

Još jedna ipa vredna pomena je svakako Belgian ipa. Standardna ipa koju izdvaja belgijski kvasac koji daje specifičnu aromu.

 

Jasno je da ovaj stil zaslužuje veliku pažnju u kraft svetu. Prisutan je svuda i mnogima je broj jedan kad sednu za šank. Ako ste početnik, nećete pogrešiti ako poslušate nečiju preporuku i probate ovaj stil. NEIPA pod obavezno, a DOUBLE ipa kad iskustvo bude na vašoj strani.

 

Prijavite se na našu
newsletter listu

Pratite nas:

Energystar D.O.O. © 2024. Sva prava zadržana. Razvoj

0