Space Blog


Umetnost u ukusu i izgledu – Sve o kraft pivima

11.01.2023

Prvi put se pivo u Srbiji pominje u 15. veku, za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića.

Svetlo, tamno, sa ukusima raznog voća, bezalkoholno, u staklenoj flaši ili konzervi, tek danas je retko koji dom bez ovog slada u svojim frižiderima. Pije se uz ručak, u izlascima, a najslađe je uz neku fudbalsku utakmicu. Mada je kroz vekove menjalo izgled, ukus, načine i uslove proizvodnje, svojstva piva su ostala ista. Danas je pivo treće najpopularnije piće na svetu, posle vode i čaja.

Termin „kraft“ se koristi da se manje proizvodne pivare razlikuju od većih, industrijskih pivara. Kraft pivo ivo se obično kuva od prirodnih sastojaka, bez konzervansa i veštačkih aroma. Mnoge zanatske pivare takođe eksperimentišu sa novim i neobičnim sastojcima, kao što su voće, začini i začinsko bilje, kako bi stvorili širok spektar različitih stilova.

Ljudi često traže jedinstvena i autentična pivska iskustva, a zanatsko pivo nudi upravo to. Zbog te činjenice, zanatsko pivo je postalo sve popularnije u poslednjih nekoliko decenija i mnogi potrošači uživaju u ukusu i raznolikosti koje donosi na tržište piva.

Kraft pivo takođe ima snažan naglasak na lokalnoj proizvodnji u zajednici. Mnoge zanatske pivare se nalaze u malim mestima i gradovima i često ih vode strastveni i posvećeni pojedinci koji su fokusirani na stvaranje autentičnih piva.

Kraft pivare  su počele da koriste netradicionalne sastojke u svom pivu kako bi stvorile jedinstvene i neobične ukuse. Neki od neobičnijih sastojaka koji su korišćeni uključuju ostrige, čokoladu, kafu, pa čak i ljute papričice!

Postoje čak i pivare koje su proizvodile pivo koristeći dimljeni slad ili ih odležavale u drvenim buradima kako bi unele dodatnu složenost u ukus. Ovo eksperimentisanje i inovacija doveli su do stvaranja nekih zaista jedinstvenih i ukusnih piva koje ne možete naći nigde drugde.

Da li ste znali da je najstarija zanatska pivara u Srbiji “Bino pivo” osnovana 1864. godine u Novom Sadu?

U Srbiji se proizvodi najbolje kraft pivo na svetu. Na najvećem takmičenju World Beer Awards u Londonu, u konkurenciji više od 3000 piva iz 52 zemlje, beogradska kraft pivara Salto je sa Salto Stout pivom osvojila nagradu za najbolje pivo u ukupnom plasmanu cele kategorije crnih piva, dok je istoimeno pivo na prvom mestu i u kategoriji crnih piva sa dodatkom ovsenih pahuljica.

Pogledajte celokupnu ponudu na našem sajtu i uverite se zašto su Kraft piva bivaju sve popularnija u našem narodu.

Prijavite se na našu
newsletter listu

Pratite nas:

Energystar D.O.O. © 2024. Sva prava zadržana. Razvoj

0