Space Blog


Šampanjac Laurent Perrier

15.06.2022

Šampanjac treba proživeti, kažu enolozi, stručnjaci za vino, jer on nije samo piće, on je način života. Ne postoji ništa drugo što bolje asocira na otmenost, uživanje, lepotu, hedonizam… Uz penušave mehuriće slave se rođenja, venčanja, godišnjice, važni trenuci, praznici… Šampanjskom penom proslavljaju se i pobede, a Napoleon je za šampanjac rekao: „Kada pobediš, zaslužio si ga! Kada izgubiš, potreban je!“

Andre Michel Pirlot je 1812.godine osnovao ono što je danas širom sveta poznato kao Laurent-Perrier. Kada je njegov sin i naslednik Alphonse preminuo, posao je prepušten čoveku zaduženom za njihove vinske podrume Eugene Laurentu. Kada je 1887. godine poginuo u nesreći njegova udovica Mathilde Emilie Perrier preimenovala je kuću u Laurent-Perrier i izgradila odličnu poslovnu reputaciju i integritet, i uspela da se krajem 19. veka proširi na Britansko tržište. Prenela je posao na svoju ćerku Eugenie 1925. godine. Usled svih poteškoća i ratova odlučila se da proda svoje imanje porodici de Nonancourt koji su i danas vlasnici.

Ovaj brend uspeo je da uspostavi privilegovane radne odnose sa ostalim uzgajivacima grožđa i vešto spojio inovacije i tradiciju. Stvorio je stil svežine, lakoće i elegancije kuće Laurent-Perrier, i razvio jedinstven asortiman šampanjaca koji se danas izvoze u više od 160 zemalja širom sveta.

1881. godine kada je majstor poruma Eugene Laurrent nasledio kuću, pružio joj je osnovne temelje potrebne za proizvodnju sjajnih šampanjaca. Kupio je vinograde u najboljim područjima u Bouzy, Tours-sur-Marne I Ambonnay, iskopao čak 800 metara podruma i osnovao laboratoriju za degustaciju.

Tako je Domaine Laurent-Perrier bilo usidreno u Tours-sur-Marne-u. Ovo živopisno selo idealno je smešteno na raskrsnici tri glavna područja vinogradarstva u Marne: Montagne de Reims, Vallee de la Marne I Cote des Blancs. Takođe je deo od 17 šampanj sela koje se rangiraju u prestiznom području Grand Cru.

Kao što mu I samo ime govori Dolina Marne prati istoimenu reku. Nudi pejzaž brda, mala sela sa uskim vijugavim ulicama i veoma živpoisnim vinogradima. Na obe obale reke su zasađene vinove loze, ali one sa severne strane imaju povoljnije izlaganje suncu.

Laurent Perrier Brut – sorte grožđa : Chardonnay, Pinot noir, Pinot Meunier

Prijavite se na našu
newsletter listu

Pratite nas:

Energystar D.O.O. © 2024. Sva prava zadržana. Razvoj

0