Space Blog


Češka piva

15.06.2022

Veliki broj piva koja proizvode pivare iz Češke su danas svetski poznata. Prepoznatljiva su po svom ukusu, vrsti, kvalitetu, boji i istoriji.  To najbolje opisuje izreka: „Da bi bio najbolji u nečemu moraš to i da voliš.“, u prilog tome ide i činjenica da je Češka danas zemlja koja popije najviše litara piva godišnje po osobi, što iznosi oko 156 litara piva godišnje. Česi obožavaju svoje pivo i žele da ga i drugi zavole, pa je upravo zato i njihova industrija procvetala, pogotovo izvozom na Američko tržište. Međutim, to je druga priča.

Iako Češka industrija piva proizvodi najviše light i premium lager piva (od 4% i 5% alkohola) po kojima su i postali poznati u svetu, Češka je ranije, kao i danas, proizvodila ale (ejl) piva, pri čemu je proizvodnja crnog ejl piva u značajnom usponu. Razlog zbog kog su češka piva stekla ugled najboljih na svetu, jeste bio i nešto slabiji volumen proizvodnje u kom nije bilo mesta za pasterizovano pivo, što je gotovo svakom češkom lager pivu davalo kvalitetan i unikatan ukus. Međutim, kada je i otpočela pasterizacija piva iz Češke, kvalitet nije opadao a razvoj industrije je mogao da se kreće samo u jednom smeru – pravo.

Naravno, pozadina uspeha piva u Češkoj nije nepasterizovano pivo, već poljoprivredni uslovi za uzgoj hmelja koji je sastavni deo piva. Koliko je hmelj značajna biljka svedoči i odluka bohemskog kralja iz tog perioda da se izriče smrtna kazna svakome ko bude uhvaćen da izvozi hmelj. Najpre je postojala zabrana od strane Pape za točenje / proizvodnju piva, koje je smelo biti korišćeno samo za ličnu upotrebu, a nakon čijeg ukidanja dolazi do početaka razvoja češke industrije piva, pravljenjem manjih centralnih pivara koje bi odradile početni proces proizvodnje, nakon čega bi svaka članica pivare u svojoj kući dovršila vrenje i proizvodnju. 

Prva manja pivara u Češkoj je oformljena još 1118. godine, što se smatra početkom organizovane proizvodnje čeških piva. U kasnijem periodu proizvodnja piva u Češkoj je donekle stagnirala i često bila iskorištavana od strane osvajača, te su nekada najbolji češki proizvođači piva bivali poslati čak u Meksiko, da uče Meksikance kako se toči pivo, ili bi ogromne količine piva davali kao odštetu za „nepustošenje“ češke teritorije, na primer Šveđanima.  

Ono što bi trebalo da znate jeste da pivo u Češkoj možete naći apsolutno svugde, od barova i pivnica, preko kafića i restorana, pa do mesta u kojima se služi ukusni doručak, gde takođe možete naručiti najkvalitetnije pivo još od ranog jutra. Međutim, ono što mnoge turiste koji se odluče za odmor u Pragu tj. party putovanje u Prag, zanima, jeste gde svratiti na pivo i koje su najbolje.

Evo nekoliko predloga za mesta u Pragu sa najboljim pivom, i savet da ukoliko odete u neki bar sa češkim društvom, imajte u vidu da Česi zaista mogu da popiju mnogo piva!

1 – U Medvidku pivnica – je tradicionalna Češka pivnica odnosno bar, koji potiče još iz sredine 15. veka od kada i toči svoje pivo. Pivnica „U Medvediku“ je pravi Češki bar koji može da ugosti nekoliko stotina ljudi, koji nudi kako točeno pivo, tako i flaširano ali i sveže proizvedeno pivo.

2 – U Fleku restoran / pivnica – je najstarija pivnica u Pragu, restoran i pivara spojena u jedinstvenu namenu koja predstavlja ogromnu kafanu sastavljeno od nekoliko soba, čije osoblje je tek toliko „nadrndano“ da se osetite kao kod kuće. U Fleku možete probati kakva je tradicionalna češka kuhinja, piva i uopšte provod u Češkoj.

3 – U Sedmi Svabu srednjevekovna pivnica – unikatna pivnica srednjevekovnog izgleda sa drvenim klupama kamenim zidovima i velikim kaminom u čijim ćoškovima se kao dekoracija mogu videti srednjevekovni viteški oklopi. Svaki sto je osvetljen svećama.

Zašto smo se odlučli za češki BERNARD?

Bernard pivaru odlikuju tradicionalni postupci proizvodnje piva, stoga se u njihovim podrumima fermentacija piva vrši u specijalnim fermentacijskim prostorijama, a pivo sazreva u velikim fermentorima. Polako, kao što to zahteva tradicionalna tehnologija, pivo odležava nekoliko nedelja na temperaturi od 1-2 ° C. Kada dođe njegovo vreme, pivo se filtrira, uz održavanje temperature od 2 ° C, kroz poseban mikrobni filter, koji zadžava sve mikroorganizme. Pivo ne menja svoju aromu, boju ili ukus – ono čuva sve hranjive i zdravstvene vrednosti i zato dobijate pivo koje odiše tradicijom i kvalitetom.

Po čemu se Bernard razlikuje od drugih piva?

Recept, karakterističan za tradicionalnu BERNARD etiketu. Kvalitetan slad, stvoren u  vlastitoj farmi slada gde su sačuvane tradicionalne metode proizvodnje. Koristi se samo najkvalitetniji češki hmelj, garantujući odgovarajuću gorčinu. Uzgajanje sopstvene kulture kvasca. Koristi se izvorska voda iz češko-moravskog gorja, koja ima idealne atribute za varenje. Razdvajanje glavne fermentacije u fermentacijskim prostorijama i sazrevanje u lager-podrumu. Mikrofiltracija kao jedinstveni postupak za završnu obradu piva.

Prijavite se na našu
newsletter listu

Pratite nas:

Energystar D.O.O. © 2024. Sva prava zadržana. Razvoj

0