PIVARI I NJIHOVI STILOVI
Ako pogledamo današnje stilove piva, boje, arome, procenat alkohola, kako da se odlučimo za ono pravo? Ono što je bitno, je napraviti razliku izmedju dva osnovna stila ( Ale i Lager), odnosno napraviti jasnu granicu izmedju domaćeg (kraft) piva i široko rasprostranjene pivske industrije. Tek nakon toga možemo napraviti komparaciju i odlučiti se za naš pivski stil.
Sedamdesetih godina prošlog veka, počela je era kraft pivara. Kraft ili zanatska piva danas su preplavila tržište. Možemo ih naći u lokalnom pub-u, trafici ili hipermaketu pored hleba i mleka. I to je dobro. Sve što je dobro, treba da ima svoje mesto u svakodnevici. Ali ajde da vidimo zašto kraft zaslužuje mesto u nasem svakodnevnom životu. Prva stvar je serijska proizvodnja. Sve što je masovno i usmereno samo ka zaradi retko kad može biti dobro. Zanatske pivare se pre svega bave seriskim proizvodnjama pažljivo odabranih piva. Ti pivari su mali, nezavisni i tradicionalni. Dovoljno da ih ispoštujemo. Ključna stvar je ta tradicija. Ona znači da su njihova piva pravljena isključivo od prirodnih sirovina, bez veštačkih boja i aroma. Još ako na to dodamo da su sirovine iz matične zemlje, onda imamo još jedan razlog više da ih podržimo. Sve više domaćih trgovina i restorana su stali na stranu svojih pivara i dali im šansu da se nadju tik uz njihove proizvode. Nekada je možda bilo drugačije, ali današnji potrošači itekako brinu odakle im hrana i piće dolaze. Zanatski pivari su poznati po tome što su nezavisni od korporativnih interesa i uglavnom su ekološki svesniji i mnogo više obraćaju pažnju na životnu sredinu. Još jedan plus za njih.
No, ajde da se vratimo na lagere i ejlove. Ono što vezuje industrijsku proizvodnju su svakako lager piva, dok su krafteri zaduženi za dobre ejlove. U poslednjih par godina su se krafteri odlučili da naprave dobar lager, ali o tome ćemo drugi put.
I lager i ejl se fermentišu iz zrna žitarica. U zavisnosti od tih žitarica, ejlovi su voćniji, sladji, -imaju punoću ukusa i dosta su složeniji od lagera, koji su sa druge strane „jednostavniji“ za piće. Glavnu razliku pronalazimo u temperaturi na kojoj pivo fermentiše a potom u kvascu koji se dalje koristi u proizvodnji. . Hemijske reakcije se odvijaju sporije na nižim temperaturama, što na glavne načine utiče na karakteristike poput ukusa, karbonizacije i sadržaja alkohola.
Ejlovi se uzgajaju pod toplom fermentacijom (oko 75 stepeni Farenhajta je idealno) koristeći vrhunski fermentirani kvas, koji se tokom fermentacije diže na vrh. Ovo stvara veoma bogatu, gustu glavu piva (prozračna pena na vrhu piva, proizvedena mehurićima gasa koji se uzdižu na površinu).
U nastavku teksta napravicemo kratak osvrt na osnovne pivske stilove u zanatskom pivarstvu.
- Pale Ale je voćnije pivo sa laganim (slatkim) ukusima, nekad suvim, često gorkim ukusom koji je dobar spoj za začinjenu hranu (tajlandska i meksička su solidne opcije) i druge slane specijalitete.
- Indija Pale Ale (IPA) često ima velike biljne ili citrusne arome, a raspon boja je od crvenkasto-bakarne do zlatne karamele – savršeno se uparuje sa azijskim kuhinjama, školjkama, laganim ribljim jelima i prženom hranom.
- Belgian style Pale Ale – Belgijski ejlovi obično imaju vrlo lagano telo (i relativno visok procenat alkohola), što ih čini voćnim, začinjenim, citrusnim i vrlo lako se piju. Belgijanci odlično idu uz dimljene sireve i meso sa roštilja, kao i lagane morske plodove.
Sa druge strane imamo tamna belgijska piva sa velikim procentom alkohola koja su malo teža i zahtevaju „pivsko iskustvo“.
- Brown Ale – odnosno smedji ejlovi su blagi, a opet aromatični, često sa suptilnim citrusima, karamelom, kafom i tostiranim notama. Idealni su uz orašaste sireve, kao i crveno meso sa roštilja i zemljano korenasto povrće.
- Stout piva, poput Guinnessa, obično su najmračnije, najbogatije, najpopularnije vrste kafe. Njihov kremasti karakter i punije telo potiču od pečenog ječma i fantastičan je uz čokoladu, meso sa roštilja, školjke i voćne deserte.
- Porter – Poput stouta, nosači su vrlo tamne boje i imaju lagane, slatke note. Obično su blaži od voća i mogu uključivati arome kafe, kafe ili čokolade, što ih čini idealnim pijuckanjem piva. Porteri su idelana kombinacija sa dimljenom hranom, roštiljem, slaninom.
Ako se sad vratimo na lagere, neophodno je pomenuti kratak deo istorije. Naime, bavarski pivari su u srednjem veku otkrikli da njihovo pivo i dalje fermentiše tokom skladištenja u hladnim pećinama tokom zime. To je rezultiralo znatno boljim i blažim pivom. Odatle potiče ime lager piva, koje u osnovi znači skladištenje odnosno lagerovanje. Ova vrsta piva koristi proces hladne fermentacije, nakon čega sledi sazrevanje u hladnom skladištu tokom kog se koristi „lager“ kvasac, koji raste dosta brže od „ejl“ kvasca i taloži se na dnu tokom fermentacije. Lager pivo je osvežavajuće, bistro i ima glatku završnicu baš zbog tog stajanja odnosno lagerovanja. To ovaj stil odvaja od drugih i čini ga najpopularnijim.
- Svetli lageri su najčešća piva na svetu. Obično su suvi, čistog ukusa i blagom gorčinom, savršen napitak koji se može upariti sa bilo kojom hranom.
- Pilsneri imaju tendenciju zlatne boje sa suvim, hrskavim i pomalo gorkim ukusima. Ova piva se odlično slažu sa plodovima mora, tunjevinom, lososom, azijskom i meksičkom kuhinjom.
- Tamni lager je malo težeg ukusa. Boja piva je ponekad rezultat pečenih sladova (mada se to često veštački postiže tamnim karamelnim sirupima), dok se ukus kreće od blago slatkog do karamelnog. Tamne lagere dobro je upariti s školjkama, laganom morskom hranom, sušijem, svinjetinom i piletinom na žaru.
Da rezimiramo. Lageri, elovi, industrija ili kraft? Nekom je možda mnogo bitno, dok će neko reći „sipaj jedno veliko“. Ukusi su različiti, ima ih mnogo, za nekoga možda previše. Da ih treba sve probati, treba! Da se treba odlučiti za samo jedan, ne bih rekao. Imamo mogućnost da se igramo, probamo, biramo i uživamo. Baš kao i u životu, jedan dan je svetao kao lager a drugi taman, gorak i kišan kao Porter ili Stout. Jasno je da za svaki dan vašeg života možete naći pivski stil i uklopiti ga savršeno. Rekli smo vam i šta sve lepo možete da pojedete uz to. Na vama je da odlučite dalje, mi jedino da sednemo, popijemo i pojedemo umesto vas. Uživajte i neka vam svaki dan bude drugi stil. Živeli!